Er is werk voor de boekhouder

Er is werk voor de boekhouder

Heb je wat met cijfers en ben je op zoek naar een goedbetaalde baan met een mooie toekomst? Dan is accountant misschien de juiste baan voor jou. Er is in Nederland op dit moment een tekort aan accountants en boekhouders. De behoefte is zo groot, dat er nu een groot aantal accountants uit Polen worden aangenomen.

Betrokkenheid

De accountant en boekhouder van vandaag doet meer dan alleen maar een controle met cijfers en het verzorgen van accountantsverklaringen en belastingaangiftes. Hij is speelt een proactieve rol in de bedrijfsvoering op het gebied van strategische planning, cash flow management, personeelszaken et cetera. Een grotere betrokkenheid maakt de accountant waardevol voor elke onderneming, klein of groot. Het geeft de accountant inzicht en grip op de financiële situatie van een bedrijf, waardoor er meteen aan de bel kan worden getrokken als daar iets bijzonders wordt gezien. Deze nieuwe manier van accountancy, administratie en boekhouding heeft Administratie- en adviesburo Brockbernd veel nieuwe klanten gebracht, ook grotere ondernemingen zien er de waarde van in. 

Economie trekt aan

De economie trekt aan, en dat is te merken aan de toegenomen vraag naar accountants en belastingadviseurs. In de eerste helft van 2016 stonden er meer dan 2300 vacatures open voor registeraccountants en ongeveer 650 voor registercontrollers (bron NBA). Opmerkelijk is ook de groei in de vraag naar financials voor functies in vast dienstverband. Volgens recruitmentorganisatie Robert Walters ligt dit aan de langdurige economische groei in Nederland. Bedrijven durven weer meer te investeren en hebben daarbij het inzicht, kennis en deskundige advies nodig van hoog opgeleide financiële experts.

Reputatie accountants

De reputatie van accountants is na een reeks schandalen een aantal jaar niet best geweest, maar er is hard aan gewerkt om het imago van de accountant te verbeteren aan de hand van een hervormingsplan dat in 2014 van start is gegaan onder het verscherpte toeziend oog van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Beroep accountant saai?

Als accountant zul je verstand moeten hebben van cijfers, dat is wel degelijk een feit. Het is daarnaast echter net zo belangrijk om over sociale vaardigheden te beschikken. Voor een volledige en adequate controle moet alle relevante informatie en onderliggende documentatie verkregen worden. Soms missen er stukken of is er een toelichting nodig en moet je dit met de klant kunnen bespreken. Als de klant daar niet erg behulpzaam in is, moet je daar natuurlijk wel op kunnen inspelen. Je moet actief kunnen meedenken (sparren) met de klant. Dit maakt het werk van een accountant uitdagend en interessant.

Aan de slag!

Aan de vele berichtgevingen te zien, is er dus veel toekomst voor het beroep accountant. Heb je een Havo, VWO of MBO diploma dan kun je een accountantsopleiding volgen aan de universiteit of op HBO niveau.